INSTYTUT NAUK CHEMICZNYCH

Uniwersytet w Siedlcach

Do II etapu przystąpiło 12 osób: czworo uczniów z I LO im. Bolesława Prusa w Siedlcach, troje uczniów z IV LO im. Jana Pawła II w Łukowie, 2 uczennice z I LO im Adama Mickiewicza w Węgrowie, uczeń z LO im. Polskiej Macierzy Szkolnej w Mińsku Mazowieckim, uczennica z I LO im. Marii Skłodowskiej-Curie w Sokołowie Podlaskim oraz uczennica z ZSP w Łochowie.
Nadesłane prace zawierające rozwiązanie problemu badawczego dotyczącego identyfikacji napojów oceniło Jury w składzie:
prof. dr hab. Mariusz Kluska
dr Joanna Jabłońska
dr Waldemar Wysocki
dr Bartosz Michalczuk
student Mateusz Szykuć – KNCh Spectrum

Każdy z jurorów dokonywał oceny niezależnie od pozostałych członków Jury, przyznając punkty w skali 0-5 za: kompletność i trafność hipotezy roboczej, skuteczność i pracochłonność/koszt jej weryfikacji oraz poprawność merytoryczną i oryginalność/szczegółowość opisu. Po zsumowaniu punktów od wszystkich jurorów otrzymano ocenę łączną, której zakres wyniósł od 68 do 129 punktów. Do finałowego III etapu konkursu zakwalifikowano 6 uczestników, którzy zdobyli ponad 100 punktów:
Bartłomiej Sierociuk – IV LO im. Jana Pawła II w Łukowie
Aleksandra Szczygielska – IV LO im. Jana Pawła II w Łukowie
Aleksander Walewski – LO im. Polskiej Macierzy Szkolnej w Mińsku Mazowieckim
Michał Wrona – I LO im. Bolesława Prusa w Siedlcach
Maria Łakoma – I LO im. Adama Mickiewicza w Węgrowie
Jakub Wardak – I LO im. Bolesława Prusa w Siedlcach
Dziękujemy za udział i gratulujemy wszystkim uczestnikom II etapu oraz ich opiekunom naukowym, a Finalistów zapraszamy w dniu 22 marca 2024 r. do zmagań w laboratorium Instytutu Nauk Chemicznych UwS.
Certyfikaty uczestnictwa w II etapie oraz szczegóły organizacyjno-techniczne finału przekazane zostaną bezpośrednio zainteresowanym drogą mailową do 22 lutego.

zdjęcia butelek z wodą z etykietami wskazującymi ich skład chemiczny