Poniżej znajduje się spis ćwiczeń Centrum Chemicznego Kształcenia Praktycznego:
I Systematyka związków nieorganicznych
I-1. POKAZ: Reakcja syntezy MgO
I-2. POKAZ: Reakcja syntezy SO2 i badanie jego charakteru chemicznego
I-3. Badanie charakteru chemicznego tlenku wapnia
I-4. Otrzymywanie wodorotlenków:
a) POKAZ: NaOH
b) Cu(OH)2
I-5. Badanie charakteru chemicznego wodorotlenków
I-6. Badanie właściwości kwasów H2SO4 i HCl
I-7. Badanie właściwości soli CuSO4
II Szybkość reakcji chemicznych
II-1. Wpływ rodzaju substancji na szybkość reakcji
II-2. Wpływ stężenia substratu na szybkość reakcji
II-3. Wpływ temperatury na szybkość reakcji
II-4. Wpływ rozdrobnienia substratu na szybkość reakcji
II-5. Wpływ katalizatora na szybkość reakcji
II-6. Endotermiczna reakcja analizy na przykładzie rozkładu Cu(OH)2
II-7. Reakcja egzotermiczna na przykładzie reakcji Mg z H2SO4
III-A Przygotowywanie roztworów o różnym stężeniu
III-A.1. Przygotowanie naważki substancji
III-A.2. Przygotowanie 70 g 10% roztworu NaCl
III-A.3. Przygotowanie 250 cm3 0,5 molowego roztworu NaCl
III-A.4. Przygotowanie roztworu 3% kwasu octowego z roztworu 10%
III-A.5. Przygotowanie roztworu 6% kwasu octowego z roztworów 10% i 3%
III-B Metody rozdzielania mieszanin
III-B.1. POKAZ: Destylacja jednorodnej mieszaniny alkoholi i barwnika
III-B.2. Sączenie mieszaniny piasku z roztworem soli kuchennej
III-B.3. Odparowanie rozpuszczalnika z roztworu soli kuchennej
III-B.4. Ekstrakcja oleju benzyną
III-B.5. Chromatografia bibułowa barwnika pisaka
III-B.6. Adsorpcja barwnego soku na węglu aktywnym
III-C.1. Miareczkowanie alkacymetryczne NaOH za pomocą HCl w obecności różnych wskaźników
III-C.2. Reakcje strącania:
a) reakcje charakterystyczne kationów: Ag+, Cu2+, Fe3+, Fe2+,
b) reakcje charakterystyczne anionów Cl-, CO32-, PO43-
III-C.3. Amfoteryczny charakter Al(OH)3
IV-A.1. Porównanie aktywności chemicznej metali
IV-A.2. Ogniwo jako źródło prądu elektrycznego:
a) ogniwo Daniella
b) ogniwo z produktów naturalnych
IV-A.3. Elektroliza wodnych roztworów soli
IV-B Pierwiastki bloku d (mangan)
IV-B.1. Badanie właściwości Mn(OH)2
IV-B.2. Badanie właściwości MnO2
IV-B.3. Reakcja kameleonu mineralnego – właściwości redukcyjne MnO2
IV-B.4. Badanie właściwości utleniających KMnO4
IV-B.5. Redukcja jonów MnO4- do jonów MnO43-
IV-B.6. POKAZ: Działanie H2SO4 na KMnO4 – otrzymywanie Mn2O7
V Węglowodory. Hydroksylowe pochodne węglowodorów – alkohole i fenole
V-1. Otrzymywanie węglowodorów nienasyconych i badanie ich właściwości (palność; reakcje z wodą bromową i KMnO4):
a) acetylenu (POKAZ)
b) etylenu
V-2. Utlenianie alkoholi o różnej rzędowości za pomocą CuO
V-3. Badanie właściwości gliceryny
V-4. POKAZ: Wykrywanie fenolu solami Fe3+
V-5. POKAZ: Reakcja fenolu z woda bromową
VI Związki karbonylowe − aldehydy i ketony. Kwasy karboksylowe. Estry, tłuszcze
VI-1. Próba Tollensa dla etanalu i propanonu
VI-2. Próba Trommera dla etanalu i propanonu
VI-3. Próba jodoformowa
VI-4. Badanie właściwości kwasu etanowego
VI-5. Reakcja estryfikacji
VI-6. Badanie rozpuszczalności tłuszczów w różnych rozpuszczalnikach
VI-7. Odróżnianie tłuszczów ciekłych od stałych
VI-8. Odróżnianie tłuszczu od substancji tłustej – próba akroleinowa
VII Związki organiczne zawierające azot. Białka
VII-1. Badanie zasadowych właściwości mocznika
VII-2. Reakcja biuretowa mocznika
VII-3. Badanie amfoterycznego charakteru glicyny
VII-4. Wysalanie i dentauracja białka
VII-5. Wykrywanie białek
a) reakcja ksantoproteinowa
b) biuretowa
VII-6. Badanie składu pierwiastkowego białka
VIII-1. POKAZ: Czynność optyczna cukrów. Hydroliza sacharozy
VIII-2. Reakcja cukrów z wodorotlenkiem miedzi(II)
VIII-3. Badanie składu pierwiastkowego cukrów
VIII-4. Wykrywanie skrobi płynem Lugola